6 Aralık 2013 Cuma

GAZİANTEP YÖRESİ AŞÜRE ( AŞURA )

MALZEMELER
Bu verdiğim tarif 18 kiloluk bir tencere için geçerlidir 
2 bardak döğme ( buğday ) 
1bardak loğlaz 
1bardak nohut 
1bardak fasulye
1 kahve fincanı bulgur 
1kahve fincanı pirinç
1kahve fincanı kırmızı mercimek 
1tane elma 1tane portakal (1tane portakalın ayrıca kabuğunu rendele suyunu içine sık ) 
Elmada rendelenecek 
1çay fincanı şam fıstığı 
1su bardağı antep fıstığı ( kabukları ayıklanmış olacak ) 
1su bardağı badem  (kabukları soyulmuş ) 
1su bardağı fındık ( kabukları soyulmuş) 
1fincan susam 1fincan mayana (dövülmüş) 
4tane karanfil 1tatlı kaşığı tarçın 
1kahve fincanı hindistan cevizi 
1tane nar (süslemek için )
1bardak antep fıstığı rende (süslemek için ) 
1su bardağı ceviz ( süslemek için 
1su bardağı pekmez
1fincan bal  
1çay bardağı üzüm 10 tane kuru kayısı
1su bardağı şeker ( tadını ayarlamak size kalmış )
                            HAZIRLANIŞI
Nohutla döğmeyi haşalayım pişsin fasulyeyide pişirelim 
 Ayrı bir kapta loğlazıda pişirelim suyunu süzüp güzelce yıkıyalım 
Bütün malzemeler haşlanınca büyük bir tencereye alalım üzerine sıcak su koyalım 
Hepberaber kaynatalım bir süre kaynadıktan sonra malzemeleri sırasıyla katalım 
Pirinc mercimek bulgur iave edelim
Kayısıyı üzümü yıkayıp kayısıları ufak ufak doğrayın ekleyin biraz pişsin 
Elmayı rendeleyin portakalın suyunu sıkın pekmezi şekeri balı ilve  edin 
(Portakalın kabuğunu tarcını karanfili mayanayı en son koyacağız yoksa acıtır ) 
Fıstık susam fındık  bunlarıda ilave edelim koyulaşıncaya kadar pişirelim 
Artık koyuluğunu siz ayarlasınız koyu olursa kaynamış su ilave edebilirsiniz 
Enson servis tabağına alıp nar ceviz fıstıkla süsleme yapabilirsiniz 
Evinizin bereketi bol olsun allah her zaman bu günleri görmeyi nasip etsin 
Afiyet Olsun 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder